Hur Aktiemarknaden Fungerar

aktiemarknaden

Aktiemarknaden är för många ett komplicerat ställe. Dem flesta vet att det handlar om aktier som går upp och ner men mycket mer än så brukar man inte veta. Det är just detta som vi ska försöka förändra idag genom denna artikel; Hur aktiemarknaden fungerar.

Vad är aktiemarknaden?

Innan vi kan gå in mycket djupare måste vi först etablera vad aktiemarknaden faktiskt är för något eftersom det inte är helt uppenbart. Dem flesta av er vet nog vad en marknad är, det är ett ställe där du kan köpa saker. Det är inte mer komplicerat än så. Aktiemarknaden är därför, precis som namnet antyder, ett ställe där du kan köpa och sälja aktier. Det är verkligen inte mer komplicerat än så. Men hur vet man då vilka aktier som man vill köpa och vilka man ska undvika? Detta är verkligen inte enkelt och alla kommer att göra misstag men vi kan åtminstone ge dig lite tips så att du förhoppningsvis kan undvika vissa av dessa misstag.

Att köpa aktier:

En aktie som många säkert vet är en del av ett företag. Går det bra för företaget kommer då aktien att gå upp i värde och går det dåligt kommer aktien att tappa i värde. Men varför skulle ett företag ens vilja sälja delar av sig själva? Det beror på att dem behöver pengar. De kanske vill expandera och slippa ta ett lån. Då kan dem sälja lite aktier för att få in pengar. Så länge dem bara äger mer än 50% av aktierna har dem fortfarande full kontroll över företaget ändå.

 

När du ska köpa aktier bör du därför kolla på hur bra det har gått för företaget förut och hur det antagligen kommer att gå för dem i framtiden. Att investera i företag som håller på med en döende bransch är nog en dålig idé eftersom deras bransch är döende. I framtiden kan det därför hända att företaget går i konkurs. Istället kan det vara en väldigt bra idé att investera i ett företag som håller på med saker som kommer spela än stor roll i framtiden.

Vem bestämmer priset?

Då är frågan, vem bestämmer priset på dessa aktier? Detta är också lite svårt att förklara. Aktiemarknaden är en marknad som alla andra. Det betyder att den som vill köpa aktier bestämmer hur mycket han är bered att betala.  Sen försöker han hitta aktier för det priset. Vill många köpa aktier i ett företag kommer priset att öka och om få vill göra det kommer priset att minska. Det är precis som vilken marknad som helst.

På grund av detta försöker många köpa aktier i ett företag innan alla andra inser hur bra deras aktier är. När alla andra sedan vill köpa aktier kan du som köpte i början sälja dina och tjäna en hel del pengar på det. Annars kan du välja att ha kvar dem och vänta tills priset är som högst. Det är så du tjänar pengar på aktiemarknaden.

Sammanfattning:

Så vad är egentligen aktiemarknaden? Aktiemarknaden är en marknad som alla andra, den är faktiskt inte så annorlunda. Den enda skillnaden är vad som säljs och köps där. Istället för normala varor säljer och köper man delar i företag. Så när du köper en aktie kan man i princip säga att du investerar dina pengar och hoppas att dem ska växa. Detta har potentialen att ge mycket högre avkastning än ett vanligt sparkonto men det innebär också större risker. Du får helt enkelt väga fördelar mot nackdelar och komma fram till om detta är något för dig eller inte, ingen annan kan göra det åt dig.

5/5 - (2 votes)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *